Mazurek to słodka podstawa wielkanocnego stołu, z czego cieszą się bardzo miłośnicy słodkości, i to przez duże S ;)
Mazurek wielkanocny można nazwać ciastem jednego dnia, no najwyżej dwóch dni. Przygotowywany tradycyjnie na Święta Wielkanocne, ten słodki przysmak potrafi zniknąć w oczach ze świątecznego stołu. Przepisów na ten przepyszny specjał jest niemało: z orzechami, z bakaliami, mazurek czekoladowy, mazurek kokosowy, mazurek wiśniowy … i można by tak wymieniać bez końca.
Tutaj przedstawiamy przepis na mazurka z masą kajmakową. To jeden z najbardziej popularnych i najprostszych mazurków wielkanocnych. Jest on w kształcie ogromnego jaja. Kruche, słodkie i z dodatkiem chrupiących bakalii... mmm.... czego chcieć więcej ;)
Tego smacznego mazurka warto wykonać na co najmniej jeden dzień przed Świętami, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na to, by wykazać się swoimi walorami smakowymi. Kajmak musi stężeć, a składniki powinny „przejść sobą” zapewniając wyjątkowy, niepowtarzalny smak i ucztę dla podniebienia. Mazurek jest słodki do granic możliwości.... bo taki podobno mazurek powinien być!
Chociaż na przygotowanie mazurka wielkanocnego z masą kajmakową potrzeba trochę czasu, zapewniam że warto, świąteczni goście na pewno będą zachwyceni jego kompozycją smakową i eleganckim wyglądem.
I pamiętajcie, że ten typowy wielkanocny wypiek na Święta musi być! Koniecznie :)
Życzymy smacznego i wesołych Świąt :)
Składniki
Przygotowanie
Do miski przesypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło, żółtka, mleko, proszek do pieczenia, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Gabrysiu ślicznie dziękuję Ci za ciepłe słowa :) Cieszę się, że z nami zostajesz i że jesteś zadowolona z moich przepisów :) Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę zdrowych, ciepłych i radosnych Świąt Wielkanocnych :)