Nowy przepis dla miłośników śledzi :) To matiasy w towarzystwie suszonych pomidorów w oleju, zeszklonej cebulki, czosnku i... aromatycznych przypraw.
Pracy przy nich jest mało, a rybka potem potrzebuje czasu na przegryzienie się z pozostałymi składnikami, więc dajemy ją na 3,4 dni do lodówki lub dłużej ;)
Fajnie smakuje i ciekawie prezentuje się na stole :) Myślę, że można ją też od razu ułożyć warstwami w przezroczystej misce, a w lodówce nakryć folią spożywczą, aby ten specyficzny zapach ryby nam się nie rozchodził ;)
Śledzie z pomidorami są idealne na każde przyjęcie oraz na świąteczny stół!
Fajnie się je przygotowuje, także zachęcam... i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 25 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 12 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Śledzie zalać zimną wodą i zostawić na około 60 minut (z tym, że po 30 minutach wymienić wodę). Na koniec śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w około 2-3 cm paski.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Przełożyć do rondelka z ro...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 96 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |