Jeżeli w przepisie kulinarnym jest duża ilość papryki oraz pomidorów, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że przepis pochodzi z kuchni węgierskiej.
Taką potrawą pochodzącą z tej kuchni jest bogracz.
Nazwa potrawy pochodzi od kociołka, w którym węgierscy pasterze przygotowywali sobie posiłki. Tak więc bogracz to po prostu kociołek.
Bardzo wyraziste potrawy, mocno przyprawione przyprawami, słodkimi i ostrymi paprykami to gulasze, specjalność tej kuchni.
Bogracz to potrawa przeznaczona dla tych, którzy lubią takie mocno przyprawione jedzenie.
Najlepszy jest na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki przejdą sobą, „przegryzą się”.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 30 minut |
Łopatkę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1 – 1,5 cm.
Na patelni roztopić łyżkę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć (ok. 10 minut) często mieszając.
Z 1 ½ litra wody i kostki...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 484 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |