Ogórki w zalewie z curry i kurkumy brzmią i wyglądają kusząco, a smakują rewelacyjne!
Przepis na te "smakołyki" jest prosty, tani i błyskawiczny do przygotowania. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, aby zrobić sobie zapas kilku słoików na jesienne czy zimowe obiadki ;)
Takie ogóreczki są podzielne, rewelacyjnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek obiadowy, a nawet jako dodatek do potraw z grilla....
Jeśli macie jeszcze ogóreczki to zachęcam do zapraw i pasteryzacji - bo zimą będzie co jeść ;) Mmm... a co swoje, to swoje!
Ogórki z curry i kurkumą bardzo się lubią i dlatego tak dobrze smakują...
Ja lubię te dwie przyprawy - curry i kurkumę - za ich piękny złoty kolor, aromat i smak :) A Wy? ;)
Składniki
Przygotowanie
Ogórki umyć, opłukać, osuszyć i pokroić w grube (około 2 cm) plastry.
Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Gałązki kopru opłukać i osuszyć. Do każdego słoika włożyć po 1 gałązce kopru, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca, 5 ziare...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Zalewa z dodatkiem curry i kurkumy nadaje ogórkom unikalnego, orientalnego posmaku. Ogólnie bardzo fajny przepis na pyszne ogórki do obiadu. Można użyć tu nieco większych przerośniętych ogórków.