Bardzo dobra, dietetyczna babka owocowa z dodatkiem soczystej brzoskwini :) Jest bardzo łatwa, tania i szybka do przygotowania.
Składa się z zaledwie kilku składników: brzoskwini, jajek, mąki pełnoziarnistej, proszku do pieczenia i oleju. Większość składników zawsze mamy w domu, więc jak tylko nam się zachce babeczki, to można się na takie owocowe ciacho skusić :)
Do tej babki nie dodajemy cukru, jest wiec idealna dla diabetyków, jak również dla osób dbających o linię i o zdrowe żywienie. To taka zdrowsza alternatywa babki. To wypiek, który nie tuczy - nie ma w nim cukru, białej mąki i dużej ilości tłuszczu...
Jest świetna do codziennej kawusi lub herbatki, ale także na wielkanocny stół. To także świetna propozycja na śniadanie :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 12 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Brzoskwinię zmiksować blenderem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać zmiksowaną brzoskwinię, mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do piecz...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 50 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |