Budyniowa pychotka do zrobienia bez pieczenia. Herbatniki przekładamy masą budyniową, zalewamy galaretką wiśniową i posypujemy chrupiącymi płatkami migdałowymi - coś słodkiego na wyjątkowy dzień (urodziny, imieniny, Dzień Kobiet, Dzień Mamy, Dzień Dziecka, Dzień Taty), ale i do niedzielnej kawusi!
Świetnie sprawdza się na każdej imprezie. Takie ciasto z apetyczną, czerwoną galaretką uwielbiają też dzieci :)
Zatem udanego "składania" i smacznego :)
Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Masa budyniowa:
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
... Przygotowanie
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.
Połowę mleka wlać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować razem mikserem (na małych obrotach) i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, ugotować budyń ...
Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Witam :) Nie używamy tutaj gotowych budyniów, lecz budyń gotujemy z podanych w przepisie mąk, cukru i żółtek. Proszę zrobić wszystko według wskazówek podanych wyżej w przepisie. Tak budyń ma być ugotowany, a potem jak się ostudzi ucieramy go z masłem. Powodzenia :)
Witam,ile tych budyniów,czy mają być ugotowane i dopiero ucierane z masłem?chodzi mi o to na herbatnikach.
No to super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i wszystkim smakowało, pozdrawiam :)