Jajko można z całą pewnością nazwać kulinarnym symbolem Świąt Wielkanocnych. Jest podstawowym produktem do święcenia w koszyczku wielkanocnym. Pod wieloma postaciami można go znaleźć na wielkanocnym stole; gotowane, zapiekane, na kanapkach i jako samodzielne danie oraz faszerowane różnymi specjałami. Pomysłów na jajka jest bez liku. Samych sposobów przygotowania jajek faszerowanych jest wiele.
Jajka mogą być przecięte do faszerowania wzdłuż, mogą być przekrojone w poprzek. Po wypełnieniu farszem można pozostawić je otwarte, można skleić majonezem, lub jeszcze lepiej, bo zdrowiej jogurtem, a ponadto wypełniać je dowolnymi produktami, jakie tylko przyjdą kucharzowi do głowy. A, co być może jest najważniejsze to zdrowe dania z jajka można jeść, bez specjalnej okazji przez cały rok.
Poniższy przepis na jajka faszerowane stanowi jedynie przykład... jajka przekrawamy na połowę wzdłuż, żółtka wyciągamy i ucieramy je z majonezem. Osobno w małą kosteczkę kroimy, pięknie pachnącą wędzonką - szyneczkę, orzeźwiający kiszony ogórek i lekkostrawny por. Dodajemy do utartych żółtek, przyprawiamy do smaku i aromatu: przyprawami i ziołami. Gotową masą faszerujemy połówki białek.
Tak apetycznie napełnione jajeczka układamy na dużym, owalnym talerzu wyłożonym rozkosznymi listkami zielonej sałaty i podajemy na wielkanocny stół. Razem z jajkami, na stół można podać też sosy, np. chrzanowy, ziołowy lub czosnkowy.
Smacznych Świąt Wielkanocnych! :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 15 minut |
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połowę (wzdłuż jajka). Żółtka wyjąć i utrzeć z majonezem.
Szynkę, ogórki kiszone i por pokroić w drob...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 117 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Super! Bardzo się cieszę, że tak Wam zasmakowały :)
pierwsze jajka faszerowane ktorych zabrakło na imprezie urodzinowej pycha :)
rewelacja.