Sezon grillowy w pełnym rozkwicie :) Co tym razem rzucamy na ruszt??
Hmmm... Może warzywno-mięsne danie z grilla? Proszę bardzo! :)
Wykorzystamy tutaj bardzo popularną odmianę dyni zwyczajnej, z włoskiego zwaną cukinią, a w naszym kraju dobrze znaną jako kabaczek.
Połączymy ją z równie popularnym i bardzo aromatycznym wędzonym boczkiem. W celu dodania do takiego połączenia wyrazistości, boczek został posmarowany musztardą smakową, w tym przepisie jest to musztarda czosnkowa.
W przepisach na dania mięsne z grilla koniecznie muszą występować zioła, które dodają odpowiedniego smaczku potrawie.
W sumie to bardzo dobra, niebanalna, o wyrazistym czosnkowo-ziołowym aromacie potrawa kulinarna z grilla. Idealna na letni, wakacyjny obiad lub kolację pod chmurką. W doborowym towarzystwie smakuje wyśmienicie!
Polecamy serwować ją razem z sosem czosnkowym - danie paluszki lizać ;)
Szczerze polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 20 minut |
Cukinie umyć i osuszyć (w skórce). Każdą cukinię pokroić na około 5 równych części.
Plasterki boczku rozłożyć. Każdy plasterek boczku posmarować musztardą. Posypać majerankiem, tymiankiem i koperkie...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 253 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |