Wiosna i lato to czas, kiedy chyba najchętniej sięgamy po świeże warzywa. A wiadomo, najlepsze i najzdrowsze są te z własnego, domowego ogródka, bo są one naturalne i bez żadnych "niepotrzebnych ulepszających dodatków" ;)

Botwinka to młode liście i korzeń buraków ćwikłowych. Najlepsze na wiosnę, w okresie kiedy liście buraka są delikatne i miękkie, a korzeń jeszcze nie wykształcił się do większych rozmiarów.

Prezentowany tutaj przepis kulinarny to sposób wykonania wartościowej pod względem właściwości odżywczych wiosennej zupy jarzynowej. Główny składnik tej zupy to botwinka, uzupełniona ziemniakami, marchewką, porem oraz aromatycznymi przyprawami.

Taki skład tego dania gwarantuje, że po jego konsumpcji organizm otrzyma potrzebne mu do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały. Ta smaczna i pożywna zupa z warzyw powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Tym bardziej, że przygotowanie jej nie sprawi większych kłopotów, dosłownie nikomu.

Dlatego warto w sezonie wiosenno-letnim pamiętać o botwince, i przygotować z niej pyszną, zdrową zupkę dla swojej rodzinki!

Tej sezonowej zupki można ugotować dużo i serwować ją także na drugi dzień, bowiem jej miłośnicy twierdzą, że botwinka na drugi dzień - jak się przegryzie - smakuje jeszcze lepiej - warto się przekonać!

Zachęcamy do jej wykonania i życzymy smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 litr bulionu
15 dag ziemniaków (2 średnie)
10 dag marchewki (1 średnia)
5 dag pora
...

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewkę obrać. Następnie pokroić w kostkę i wrzucić do gorącego bulionu. Dodać pokrojony w półplasterki por i listek laurowy. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem (d...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!