Wiosna i lato to czas, kiedy chyba najchętniej sięgamy po świeże warzywa. A wiadomo, najlepsze i najzdrowsze są te z własnego, domowego ogródka, bo są one naturalne i bez żadnych "niepotrzebnych ulepszających dodatków" ;)
Botwinka to młode liście i korzeń buraków ćwikłowych. Najlepsze na wiosnę, w okresie kiedy liście buraka są delikatne i miękkie, a korzeń jeszcze nie wykształcił się do większych rozmiarów.
Prezentowany tutaj przepis kulinarny to sposób wykonania wartościowej pod względem właściwości odżywczych wiosennej zupy jarzynowej. Główny składnik tej zupy to botwinka, uzupełniona ziemniakami, marchewką, porem oraz aromatycznymi przyprawami.
Taki skład tego dania gwarantuje, że po jego konsumpcji organizm otrzyma potrzebne mu do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały. Ta smaczna i pożywna zupa z warzyw powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Tym bardziej, że przygotowanie jej nie sprawi większych kłopotów, dosłownie nikomu.
Dlatego warto w sezonie wiosenno-letnim pamiętać o botwince, i przygotować z niej pyszną, zdrową zupkę dla swojej rodzinki!
Tej sezonowej zupki można ugotować dużo i serwować ją także na drugi dzień, bowiem jej miłośnicy twierdzą, że botwinka na drugi dzień - jak się przegryzie - smakuje jeszcze lepiej - warto się przekonać!
Zachęcamy do jej wykonania i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obrać. Następnie pokroić w kostkę i wrzucić do gorącego bulionu. Dodać pokrojony w półplasterki por i listek laurowy. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem (d...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |