Do picia soków owocowych chyba specjalnie nie trzeba nikogo namawiać. Naturalne soki są najczęściej smaczne i ładnie wyglądają. Można je otrzymać wyciskając owoce w sokowirówkach lub specjalnych prasach, albo poprzez obróbkę termiczną np. w sokownikach.
Warto jednak trochę się potrudzić i samodzielnie, w kuchni przygotować wartościowy i zdrowy sok z owoców.
Możliwości przygotowania soków z owoców jest wiele. Warto wybrać owoce zawierające wartościowe dla organizmu minerały oraz witaminy. Taki sok chętnie będą pić zarówno dorośli, jak również dzieci. Można go wykonać z owoców jednego rodzaju, można również mieszać kilka różnych owoców i uzyskać w ten sposób sok o niepowtarzalnym smaku.
Śliwki to popularny i łatwo dostępny owoc. Można je spożywać w ciastach, dżemach i kompotach. Dobrze działają na trawienie i zwiększają apetyt. Innym cennym dla zdrowia owocem, jednak zdecydowanie rzadziej stosowanym w kuchni jest czarny bez, który pomaga na przeziębienia i kaszel.
W podanym poniżej przepisie opiszemy jak wykonać sok ze śliwek, ale razem z sokiem z czarnego bzu. W sumie „dwa w jednym”.
Na początku września owoce są już pięknie dojrzałe, więc zachęcamy do wspólnej produkcji pysznych i zdrowych soków.
Powodzenia i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Owoce czarnego bzu obrać, dokładnie opłukać i osuszyć. Do dużego garnka przełożyć śliwki, czarny bez, cukier i wlać wodę.
Razem wmieszać i gotować ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Te śliwki tutaj wniosły wspaniały smak, i jeszcze aromatyczny cynamon. Całość smakuje bardzo dobrze, do herbatki - pycha! Wspaniale rozgrzewa w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, i choróbska już tak nie łapią.