To pyszne, słodkie ciasteczka wykonane na bazie ciasta francuskiego, nadziewane słodką czekoladą i przepysznymi jagodami. Ich przygotowanie nie sprawi żadnych kłopotów nawet niezbyt wprawnym cukiernikom, a stanowi niezły trening na drodze do uzyskania doświadczenia w wykonywaniu wypieków cukierniczych.
Czekoladowo-jagodowe ciasteczka z ciasta francuskiego doskonale smakują, ale równie dobrze prezentują się na stole i szybko z niego znikają. Warto je przygotować i podać na rodzinnej uroczystości czy spotkaniu towarzyskim.
Są znakomite na ciepło i na zimno. Miłośnicy czekolady mogą się pokosić i upieczone ciasteczka mogą polać przepyszną polewą czekoladową. A na koniec posypać chrupiącymi płatkami migdałów, zrumienionymi bez dodatku tłuszczu słonecznikiem lub kolorowymi cukierkami.
Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 24 części (prostokąty o wymiarach około 4 na 8 cm - to zależy od wielkości ciasta francuskiego).
Jagody oczyścić z liści, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier wanilinowy i tartą bułkę. Razem delik...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Wyśmienite, też z borówkami amerykańskimi.