Jeśli nie macie pomysłu jeszcze na świąteczne wypieki to ja jako numer jeden polecam przepyszną i prześliczną CHOINKĘ z ciasta francuskiego :)

Jest ona bardzo, bardzo prosta w wykonaniu, krótko się piecze i... uwaga! Bo jak szybko się ją robi, tak szybko też znika ;)

Jej kolejną zaletą jest to, że można ją nawet przygotować na krótko przed przyjściem gości, bo w czasie gdy będzie nagrzewał się piekarnik - my sklejamy i wykrawamy choinkę, a gdy choinka będzie się studzić - my przygotowujemy dekorację - lukier i cukierki, a już na sam koniec lukier zastygnie w tym czasie jak będziemy parzyć kawę ;)

Składnikiem sklejającym dwa ciasta francuskie może być też ulubiony dżem, ważne jest tylko żeby był gesty, ale ciasta francuskie można też sklejać masą makową lub Nutellą.

Dużą możliwość mamy również przy dekoracji choinki. Jeszcze przed pieczeniem możemy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem lub kolorowymi cukierkami. A po upieczeniu można polać różnymi kolorowymi lukrami, polewą czekoladową I na koniec udekorować bakaliami, kolorowymi cukierkami, lentynkami... a najprościej posypać choinkę dużą ilością białego, śnieżnego puchu, czyli cukrem pudrem ;)

Ta choinka to hit nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia :)

A to nie koniec tej słodkiej historii.... ;)

Bowiem z odciętych kawałków ciasta(tzw. odpadów) za pomocą dowolnych foremek wykrawamy małe, zgrabne i kuszące ciasteczka. Pieką się one tak samo krótko jak choinka.

Po upieczeniu są słodkie i kruche. Można je dowolnie dekorować. Pięknie prezentują się na stole, ale krótko, bo znikają z niego jako pierwsze... Są to takie ciasteczka na raz!

Jeśli zostało Wam może trochę masy makowej z makowca lub rolady makowej, to można kupić gotowy płat ciasta francuskiego i opisany tutaj sposób przygotować sobie proste i smaczne Świąteczne ciasteczka :)

Życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Pozdrawiam gorąco :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
2 opakowania ciasta francuskiego (2x275 g)
5 łyżek powideł śliwkowych
...

Przygotowanie

Jedno gotowe ciasto francuskie rozłożyć na papierze, w którym było zawinięte. Następnie posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugim gotowym ciastem francuskim i lekko docisnąć.

Z tego gotowego prostokąta przy pomocy deski i ostrego no...

Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 33 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!