Zupy jarzynowe należą do najzdrowszych dań, najczęściej obiadowych. Dlatego należy zachęcać domowych kucharzy do ich częstego podawania domownikom, a zwłaszcza dzieciom. Częstymi warzywami, które wykorzystuje się do przygotowywania zup to tzw. włoszczyzna.

Włoszczyzna to warzywa korzenne: marchew, seler, pietruszka, a także liście pora oraz nać pietruszki. Nadziemna część pietruszki, tzw. nać sprzedawana jest w formie pęczków.

Aromatyczne liście pietruszki stosowane są najczęściej na surowo do przyprawiania wielu potraw gotowanych oraz surówek. Najlepiej natkę pietruszki stosować właśnie na surowo, ponieważ gotowana traci część minerałów i witamin, głównie witaminę C. Mrożone oraz suszone liście pietruszki również zachowują swoje właściwości prozdrowotne.

W formie gotowanej natka pietruszki występuje głównie w zupach. My proponujemy przepis na zupę jarzynową z pietruszką i ziemniakami. Odpowiednio zabielona i przyprawiona zupa pietruszkowa dobrze smakuje, a do tego apetycznie wygląda.

Przepis jest bardzo prosty, łatwy i tani, a smak tej zupki... sprawdźcie sami - pycha! Świetnie smakuje latem - sprawdzone ;)

Polecamy!

Składniki

Na 7 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 7
2 ½ litra wody
1-2 kostki rosołowe
duży pęczek pietruszki
...

Przygotowanie

Gotowe za 50 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostki rosołowe. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę i razem z pietruszką...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 451  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-03-14
Gabrysia ,Zabrze

Bardzo pyszna zupka, polecam bo sama już nie raz ją robiłam