Zupy jarzynowe należą do najzdrowszych dań, najczęściej obiadowych. Dlatego należy zachęcać domowych kucharzy do ich częstego podawania domownikom, a zwłaszcza dzieciom. Częstymi warzywami, które wykorzystuje się do przygotowywania zup to tzw. włoszczyzna.
Włoszczyzna to warzywa korzenne: marchew, seler, pietruszka, a także liście pora oraz nać pietruszki. Nadziemna część pietruszki, tzw. nać sprzedawana jest w formie pęczków.
Aromatyczne liście pietruszki stosowane są najczęściej na surowo do przyprawiania wielu potraw gotowanych oraz surówek. Najlepiej natkę pietruszki stosować właśnie na surowo, ponieważ gotowana traci część minerałów i witamin, głównie witaminę C. Mrożone oraz suszone liście pietruszki również zachowują swoje właściwości prozdrowotne.
W formie gotowanej natka pietruszki występuje głównie w zupach. My proponujemy przepis na zupę jarzynową z pietruszką i ziemniakami. Odpowiednio zabielona i przyprawiona zupa pietruszkowa dobrze smakuje, a do tego apetycznie wygląda.
Przepis jest bardzo prosty, łatwy i tani, a smak tej zupki... sprawdźcie sami - pycha! Świetnie smakuje latem - sprawdzone ;)
Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 30 minut |
Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostki rosołowe. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę i razem z pietruszką...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 451 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Bardzo pyszna zupka, polecam bo sama już nie raz ją robiłam