Do przygotowania wywaru pod tę zupę jarzynową wykorzystuje się te części karpia, które zazwyczaj są wyrzucane: głowę, płetwy i ogon... czyli nic się nie zmarnuje ;)

Jeszcze przed Wigilią, po usmażeniu karpia, te "niepotrzebne" nam już części warto opłukać, osuszyć i zamrozić. A tuż przed przygotowaniem zupki, rozmrozić, zamoczyć w zimnej wodzie, opłukać i gotować :)

Do odcedzonego wywaru przekładamy podsmażone na aromatycznym oleju warzywa i całość krótko gotujemy.

Zupka jest pyszna i wcale nie czuć w niej ryby. Zapach rumienionego pora fajnie matuje zapach gotującej się rybki, a potem po złożeniu całość też fajnie smakuje. Jeśli ktoś ma takie życzenie, to można do tej zupki dodać też kilka kropli orzeźwiającego soku z cytryny.

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)

Składniki

Na 6 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 6
70 dag karpia (u mnie 2 głowy, płetwy i ogony)
1 ½ litra wody
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.

Z głów karpia wyciągnąć oczy i skrzela. Głowy, płetwy i ogony ryb wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wodę wylać, głowy, płetwy i ogony ponownie wypłukać i przełożyć do czystego garnka.

Zalać...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu
a także 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7731 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się