Do przygotowania wywaru pod tę zupę jarzynową wykorzystuje się te części karpia, które zazwyczaj są wyrzucane: głowę, płetwy i ogon... czyli nic się nie zmarnuje ;)
Jeszcze przed Wigilią, po usmażeniu karpia, te "niepotrzebne" nam już części warto opłukać, osuszyć i zamrozić. A tuż przed przygotowaniem zupki, rozmrozić, zamoczyć w zimnej wodzie, opłukać i gotować :)
Do odcedzonego wywaru przekładamy podsmażone na aromatycznym oleju warzywa i całość krótko gotujemy.
Zupka jest pyszna i wcale nie czuć w niej ryby. Zapach rumienionego pora fajnie matuje zapach gotującej się rybki, a potem po złożeniu całość też fajnie smakuje. Jeśli ktoś ma takie życzenie, to można do tej zupki dodać też kilka kropli orzeźwiającego soku z cytryny.
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)
Składniki
kcal na porcję. SzczegółyPrzygotowanie
Z głów karpia wyciągnąć oczy i skrzela. Głowy, płetwy i ogony ryb wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wodę wylać, głowy, płetwy i ogony ponownie wypłukać i przełożyć do czystego garnka.
Zalać...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
| W 100 gramach | W porcji (ok. 507 g) | ||
|---|---|---|---|
| Energia: | kcal |
kcal |
% GDA* |
| Białka: | g |
g |
% GDA* |
| Węglowodany: | g |
g |
% GDA* |
| Tłuszcze: | g |
g |
% GDA* |
| Cholesterol: | mg |
mg |
% ** |