Taki rosołek to fajna sprawa, właściwie w smaku dużo się nie różni od tego tradycyjnego ;) Miłośnicy rosołu na pewno to potwierdzą, a dzieciaczki nawet nie poznają różnicy.
Rosołek jest łatwy do przygotowania i szybko się go robi, praktycznie robi się sam ;).
Wykorzystamy tutaj te "resztki" przepysznego karpia, których już do smażenia nie używamy, a takiej pysznej rybki szkoda wyrzucać ;) Można tutaj świeże głowy zaraz gotować, ale można też je zamrozić jak nie mamy czasu w Święta, a po Świętach na spokojnie odmrozić i ugotować sobie taki aromatyczny rosołek - można nawet na Trzech Króli na obiad :) Pycha!
Smacznego życzę i zachęcam do przetestowania tego przepisu.
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie w tym Nowym Roku i wszystkiego co najlepsze życzę! Aby Wam się szczęściło, mnożyło, dobrze gotowało, piekło i oby Wam wszystko smakowało :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Głowę karpia (wcześniej należy usunąć oczy, skrzela), płetwy i ogony opłukać, zalać zimną wodą i zostawić w niej na około 30 minut. Następnie opłukać, przełożyć do czystego garnka i zalać wodą. Cebulę obrać z łusek, opalić i wrzucić do garn...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 348 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |