Z kalarepy można też zrobić świetną zupkę, i to do tego krem!
Ta zupa jest łatwa, szybka w przygotowaniu i do tego tania. Długo też nie trzeba na nią czekać. Chwilkę warzywa się pogotują, całość miksujemy, przyprawiamy i już serwujemy...
Ma ona jasny kolor, gdyż zawiera sama "białe warzywa": kalarepę, ziemniaki, seler, cebulę i czosnek. Takie połączenie jest smaczne i zdrowe, a zupka jest pożywna i sycąca.
Można ją podawać z różnymi dodatkami: z groszkiem ptysiowym, grzankami, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, keksem śmietany, gorącymi tostami... pycha!
A wiadomo, że kalarepa jest bardzo zdrowa. Do jej właściwości prozdrowotnych zalicza się m.in.: usuwanie toksyn z organizmu, neutralizowanie wolnych rodników, działanie antynowotworowe.
Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi.
Noooo... to chyba warto się jej bliżej przyjrzeć, a może i zaprzyjaźnić ;)
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Kalarepę, ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Następnie warzywa zala...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |