To niezwykle łatwe i szybkie ciasto drożdżowe. Do tego ma piękny, żółty i kuszący kolor - a to wszystko dzięki... kurkumie.

Przepis dostałam od mojej kuzynki Ani, za co bardzo jej dziękuję :) Lecz jak to ja, zmieniłam co nieco i chyba to też się opłacało ;)

Jeśli ktoś nie lubi ciast drożdżowych, bo nie lubi bawić się w wyrabianie ciasta drożdżowego, to niech się jeszcze raz przełamie i zrobi ciasto według tego przepisu.

Tutaj nawet nie "moczymy" rąk w cieście, tylko po kolei dodajemy do miski poszczególne składniki, ostawiamy w ciepłe miejsca, a po upłynięciu zaledwie 60 minut całość mieszamy i wykładamy na formę. Można nawet powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych... bo za bardzo to tutaj się nie napracujemy ;)

Potem rozkładamy tylko ulubione owoce - u mnie akurat owoce sezonowe - jagody i rabarbar :) No i ciacho wkładamy do piekarnika i pieczemy... a przed podaniem sypiemy białym słodkim puchem, bądź polewamy lukrem - mniam!

Powiem Wam, że to ciacho jest tak dobre, że znika błyskawicznie i to jeszcze ciepłe ;) Dla mnie chyba takie jest najlepsze!

Jednym zdaniem: jest to niezawodny przepis na niezwykle proste i bardzo dobre ciasto na każdą okazję i na każdy sezon - latem ze świeżymi owocami, zimną z morzonymi, a w okresie świątecznym z dodatkiem masy serowej lub makowej. Może też być z rodzynkami, żurawinami, orzechami, słonecznikiem - co kto lubi - pycha :)

Polecam i życzę smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
10 dag drożdży
250 ml mleka
...

Przygotowanie

Jajka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Mleko lekko podgrzać.

Połowę mąki pszennej wsypać do miski, na mąkę rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wyłożyć ubitej jajka, wlać olej i na k...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-08-16
Dorota
Autor przepisu

Gratuluję udanego ciacha i pozdrawiam moją imienniczkę :)

2016-08-12
dorota

Dzisiaj upiekłam to ciasto,wyszło przepyszne.Polecam ten przepis naprawdę nie ma przy nim pracy a jaki efekt.