Drożdżowe bułeczki to fajna i słodka odmiana drożdżowego ciasta z owocowym nadzieniem. W tym nadzieniu znajdziemy kwaśny rabarbar, soczyste truskawki, aromatyczny cynamon i to wszystko wymieszane ze słodką nutką cukru...

Tuż przed pieczeniem, wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ziarenkami sezamu - a to wszywko po to, aby nasze bułeczki pięknie się prezentowały :)

Przepis jest łatwy i dosyć prosty do wykonania. Raczej nie powinno być z nim problemu :)

Gdy lato w pełni, warto wykorzystywać jego dary i korzystać z tych przepysznych, zdrowych owoców. Warto zaprosić je do kuchni i używać do cudownych, pięknie pachnących wypieków... w tym przepisie do naszych babeczek zapraszamy rabarbar i truskawki - bardzo fajne połączenie. Kwaskowatość rabarbaru przełamiemy tutaj pachnącymi truskawkami, cukrem i cynamonem... mniam!

Takie bułeczki są świetne na wakacyjne śniadanie, podwieczorek, świetnie się też nadają do kawusi - a serwowane na świeżym powietrzu znikają wręcz błyskawicznie. Są rozchwytywane jeszcze ciepłe ;)

Są idealne na piknik, spacer i wycieczkę rowerową z dzieckiem. Bardzo łatwo dają się spakować, nie kleją się, nie rozpadają, nic z nich nie wypływa, a jak świetnie smakują potem naszym dzieciakom?! A my jesteśmy spokojni i szczęśliwi, bo przynajmniej wiemy co Im dajemy :)

Z podanych proporcji wychodzi 16 bułeczek, czyli nie za dużo ;) Trzeba się więc śpieszyć, żeby załapać się chociaż na jedną taką słodką i przepyszną bułeczkę. Bo wyglądają one mega apetycznie i kuszą swoim kształtem!

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Myślę, że Wam zasmakują :)

Składniki

Na 8 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 8
Rozczyn:
2 łyżki mleka
2,5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 5 minut (w tym 1 godzina i 40 minut pracy).
Praca:1 godzina i 40 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.

Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać c...

Cały przepis jest dostępny po zalogowaniu
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 190  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!