Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 1/2 kg ziemniaków
30 dag boczku
60 dag cebuli
2 łyżki oleju
30 dag żółtego sera
...

Przygotowanie

Łatwe wykonanie.
Tanie.

Ziemianki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w dużą kostkę i razem z cebulą zrumienić na oleju.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-05-22
Dorota
Autor przepisu

Oczywiście - można i tak :) Ale zależy jaki ten boczek mamy, jeśli jest chudy, to tam nie ma co się wytopić ;) Pozdrawiam i udanej zapiekanki życzę :)

2017-05-21
Maniek

"Boczek zarumienić na oleju" nie ma potrzeby dodawac dodatkowo oleju gdyż tłuszcz sam sie z boczku wytopi

2013-01-04
Dorota
Autor przepisu

Można ustawić na grzanie z góry i z dołu, wtedy zapiekanka upiecze się szybciej, myślę, że ok. 65 minut jej wystarczy. Dodam jeszcze, że zapiekankę w tym naczyniu żaroodpornym wkładamy do zimnego piekarnika, a czas pieczenia mierzymy dopiero jak piekarnik się nagrzeje do porządnej temperatury. Powodzenia :)

Pozostało: 1