Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 - 15 dag cukru
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 40 minut (w tym 1 godzina i 58 minut pracy).
Praca:1 godzina i 58 minut
Gotowanie/pieczenie:12 minut
Oczekiwanie:30 minut
Średnia trudność wykonania.
Tanie.

Z kilograma mąki co podałam, odsypać 20 dag. Zarobić rozczyn, rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru dodać 20 dag mąki i mleka tylko tyle żeby gęstość rozczynu była taka jak gęstość dobrej śmietany. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięc...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (10)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-03-19
Halina
Autor przepisu

Dorotko dziękuję za udzielenie prawidłowej odpowiedzi.

Dodam Marto że ja nigdy nie miałam intensywnego posmaku oleju. Dodaje się alkohol albo ocet dlatego że nie piją dużo oleju. Smażę na oleju kujawskim z pierwszego tłoczenia albo na rzepakowym z Niemiec który kupuję w " Aldi".

pozdrawiam.

2011-03-04
Dorota

Ja gdzieś słyszałam, że pączków nie powinno się wkładać dużo do rondla naraz, gdyż wtedy dłużej się pieką, i wtedy też piją ten olej. Dodatkowo jak ich jest dużo w rondlu to mają mało miejsca i dlatego nie rosną. Pozdrawiam :)

2011-03-04
Marta

Pani Haniu, pączki bardzo dobre, piekłam po raz pierwszy ale raczej nie miałam problemu z wykonaniem co świadczy o łatwości przepsiu, tylko....mam do Pani pytanie co zrobić aby pączki nie miały aż tak intensywnego posmaku oleju...odłożyłam na ręcznik papierowy aby odsączyły się z oleju ale to chyba niewiele pomogło i podczas jedzenia czułam olej a bardzo tego nie lubię ;(

Pozostało: 7