Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 - 15 dag cukru
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 40 minut (w tym 1 godzina i 58 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina i 58 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 12 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Średnia trudność wykonania.
Tanie.
Z kilograma mąki co podałam, odsypać 20 dag. Zarobić rozczyn, rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru dodać 20 dag mąki i mleka tylko tyle żeby gęstość rozczynu była taka jak gęstość dobrej śmietany. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięc...
Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Dorotko dziękuję za udzielenie prawidłowej odpowiedzi.
Dodam Marto że ja nigdy nie miałam intensywnego posmaku oleju. Dodaje się alkohol albo ocet dlatego że nie piją dużo oleju. Smażę na oleju kujawskim z pierwszego tłoczenia albo na rzepakowym z Niemiec który kupuję w " Aldi".
pozdrawiam.
Ja gdzieś słyszałam, że pączków nie powinno się wkładać dużo do rondla naraz, gdyż wtedy dłużej się pieką, i wtedy też piją ten olej. Dodatkowo jak ich jest dużo w rondlu to mają mało miejsca i dlatego nie rosną. Pozdrawiam :)
Pani Haniu, pączki bardzo dobre, piekłam po raz pierwszy ale raczej nie miałam problemu z wykonaniem co świadczy o łatwości przepsiu, tylko....mam do Pani pytanie co zrobić aby pączki nie miały aż tak intensywnego posmaku oleju...odłożyłam na ręcznik papierowy aby odsączyły się z oleju ale to chyba niewiele pomogło i podczas jedzenia czułam olej a bardzo tego nie lubię ;(