Roladki, to ciekawy pomysł na nietypowe wykonanie słodkiego ciasta o łagodnym posmaku słodko-kwaśnym, truskawek i cytryny.
Podstawę ciasta, czyli spód stanowi tradycyjne i proste ciasto biszkoptowe, na które wykłada się przepyszną masę budyniową. Na tej masie ustawia się roladki wykonane wcześniej z ciasta biszkoptowego posmarowanego słodkim i aromatycznym dżemem truskawkowym. Całość zalewa się orzeźwiającą cytrynową galaretką, odstawia do lodówki i... gotowe!
Ciasto ładnie się prezentuje na talerzyku, tak ciekawie i tajemniczo. Można powiedzieć nawet, że przykuwa spojrzenie, bo każdy jest zainteresowany i zastanawia się: co to za roladka i z czego ona jest? :)
A jak smak ciasta?? Można określić go jednym słowem: fantastyczny! :)
Ciasto jest idealne do niedzielnej i urodzinowej kawusi - mniam!
Zachęcamy do wykonania tego przepisu na ciasto biszkoptowo-galaretkowe z dżemem truskawkowym z lekką cytrynową nutą...
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Oczekiwanie: | 20 minut |
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 72 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Robiłam w weekend..ciasto przepyszne wszystkim smakowało:)))))
Ten przepis jest najlepszy z całyj tej strony, po prostu bajeczny!
Piekłam sama na święta. Mam 15 lat i jak na moje amatorskie pieczenie udał się. ;)
Jest znakomity!
Krem smakuje jak od karpatki.
Miałam mały problem z dzieleniem ciasta, ale i na toznalazłam sposób.
Dziękuję za przepis i polecam innym. :) :*