Sernik to ciasto, które w Święta Wielkanocne jest nieodzownym gościem na stołach w naszych domach. Przepisów na sernik jest bardzo wiele. Trzeba tylko znaleźć taką kombinację ciasta i sera, oraz ewentualnie innych składników, aby ich połączenie stanowiło przyjemność dla podniebienia.
Zaprezentowany tutaj przepis na sernik wielkanocny, w którym do ciasta na spód dodano chałwę jest dobrą propozycją słodkiego wypieku cukierniczego na przyjęcie świątecznych gości, jak również na każdą inną imprezę rodzinną.
Na tym trochę nietypowym chałwowo-kruchym cieście wykładamy pyszną masę serową z dodatkiem ubitej, słodkiej śmietanki. Na górze ciasta rozkładamy kruszonkę i całość razem pieczemy. A po ostudzeniu nasz serniczek posypujemy słodkim, białym pychem.
Dobrze schłodzony sernik smakuje najlepiej :) Jest po prostu boski!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 50 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i chałwę. Wszytko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
Żółtka zmiksować z 1/4 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodawać...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 128 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Bardzo się cieszę, że serniczek się udał i że Wam smakował. Pozdrawiam serdecznie :)
Wielkanoc za nami, a ostatni kawalek sernika - wyśmienitego - został dzisiaj skonsumowany. Przepis jest b.dobry, aczkolwiek czasochłonny, tak więc najpierw upiekłam makowiec, a dopiero póżniej serniczek, zapach ciasta z chałwą (mieszam trzy male chałwy z "wedla" o różnych smakach) był oszalamiający. Pani Doroto serdeczne dzięki za super przepis.