Wielkanoc to jedno z najważniejszych Świąt chrześcijańskich upamiętniających śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Na Te Święta, jeśli już pieczemy ciasteczka, to najczęściej są one w kształcie jajek, ewentualnie w kształcie zajączka lub baranka.
Nasz przepis na słodkie jajeczka jest tak prosty, tani i szybki do wykonania, że musicie się na nie skusić :) Żałować na pewno nie będziecie :)
Przygotowujemy ciasto z ubitych jajek z dodatkiem mąki pszennej, proszku do pieczenia i oleju. Do dokładnie wysmarowanych tłuszczem foremek - jajeczek (najlepiej margaryną, bo masło się pali) wykładamy ciasto. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Po lekkim ostudzeniu jajeczka wyciągamy z foremki i studzimy. Na sam koniec już za pomocą kolorowych lukrów i cukierków dekoracyjnych, upiększamy nasze ciasteczkowe jajeczka.
Te jajka świetnie się prezentują na świątecznym stole, wśród innych "dużych i ciężkich" wypieków. Swoim kształtem i kolorami przyciągają wzrok, szczególnie naszych milusińskich, małych smakoszy ;)
Te cudne jajeczka mają jeszcze inną funkcję ;) A mianowicie można je włożyć do wielkanocnego koszyczka jako „świąteczna babeczka”.
Warto też ich upiec więcej i obdarować bliskich (chociażby po jednym jajeczku, będzie to dla nich również wspaniałe uzupełnienie koszyczka).
Wesołych Świąt i wspaniałych wypieków!
Składniki
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa się powiększy i zrobi się puszysta. Na koniec dodać mąkę pszenną ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |