Jeśli znudziły Wam się już kotlety, kluseczki, placki... to polecam wątróbkę na obiad :)
Można tutaj użyć wątróbkę: drobiową, wieprzową, ja akurat miałam wołową.
Wątróbka po chłopsku to tłuściejsza, ale i smaczniejsza wersja wątróbki ;) Ten aromatyczny dodatek kiełbaski, wędzonej słoniki, cebuli i czosnku fajnie podnosi smak wątróbki i sprawia, że ona smakuje super - można się w niej "zakochać" - polubić i częściej po nią sięgać ;)
Świetnie smakuje serwowana z ziemniaczkami, młodym szczypiorkiem bądź koperkiem (najlepiej z własnego ogródka) i dowolną surówką - za mną chodziła taka z pekinki, marchewki, kilku kropli oliwy, szczypty ziół i prażonego słonecznika - pycha! ;)
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 25 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Wątróbkę wołową opłukać, zamoczyć w zimnej wodzie, pozostawić na około 30 minut, a następnie ponownie opłukać i osuszyć. Pokroić w około 1 cm plastry, obtoczyć w mące żytniej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym smalcu.
Cebulę obrać z łuse...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 302 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |