Prosty i dosyć szybki przepis na ciekawą sałatkę z ryżem i prażonym, chrupiącym słonecznikiem - mniam :)
Sałatka jest bardzo łatwa do wykonania, więc uda się każdemu. Jest idealna na różne imprezy. Fajnie wygląda na stole i znika z niego jako jedna z pierwszych - sprawdzone ;)
Taka sałatka to fajny pomysł dla miłośników słonecznika! Bo jak się okazuje, ten pyszny i zdrowy słonecznik można też użyć jako dodatek do sałatek :) W tej wersji sałatki pasuje on tam idealnie, i dzięki niemu sałatka smakuje wyjątkowo i jest co pogryźć ;) Uwaga: to coś dla mocnych zębów!
Rewelacyjnie smakuje na drugi dzień, jak wszystkie składniki się dobrze przegryzą. Jest sycząca i można się nią najeść - świetna jest też na śniadanie lub kolację.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 45 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szynkę, żółty ser, zielony ogórek (bez skórki) i jabłko (bez skórki) oraz obraną cebulę pokroić w ko...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 154 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |