Składniki

Na 20 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
...

Przygotowanie

Gotowe za 5 godzin i 45 minut (w tym 1 godzina i 20 minut pracy).
Praca:1 godzina i 20 minut
Gotowanie/pieczenie:3 godziny i 25 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Pie...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 125  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (26)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-09-13
Dorota
Autor przepisu

Krem zawsze zrobi się rzadki, jeśli będzie za długo ucierany. Ucieramy tylko do momentu, kiedy masa się połączy. A jeśli dodamy za dużo wódki czy spirytusu, to też jest większa szansa na rzadki krem.

2010-03-09
Ladybird76

Piekłam dwa razy już ten torcik raz z racji urodzin męża parę dni temu a wczoraj drugi raz... ciągle nie rozumie, dlaczego krem robi się rzadki :( czy ilość np w moim wypadku spirytusu może mieć na to wpływ?

2010-02-27
Ladybird76

Niestety krem tak jak u Basi nie chce się zsiąść :(( po nałożeniu na biszkopty niestety wszystko się pięknie rozjechało... w smaku pyszne ale na szczęście przygotowałam dwa inne ciasta na imprezę urodzinową!!!

Pozostało: 23