Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
6 opakowań herbatników
1 opakowanie krakersów
Masa 1:
1 szklanka mąki krupczatki
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 40 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:3 godziny
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń.

Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Do gar...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 140  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (108)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-12-29
Dorota
Autor przepisu

Ojej... coś strasznego i to jeszcze przed samymi Świętami... ale wiem tak to jest z tym gotowaniem mleka w puszce, cały czas trzeba go pilnować i systematycznie dolewać wody do garnka, jak tylko trochę się wygotuje... mam nadzieję, że kuchnie dało się jakoś szybko odmalować... pozdrawiam :)

2011-02-11
Agusia

Ciasto pycha sama je wiele razy robię ;)

2010-12-29
Dorota

Mleko skondensowane słodzone w puszce należy gotować przez 3 godziny całe zanurzone w wodzie (puszka ma być zamknięta). Natomiast tylko podgrzanie mleka, nie zdaje egzaminu w tym przepisie i to było powodem, że ciasto się rozmokło i rozpadło.

Pozostało: 105