Murzynek to często spotykany na naszych stołach słodki wypiek cukierniczy. Jego wykonanie jest proste, żeby nie powiedzieć banalnie proste ;)
Jest to ciasto, które można piec na różne sposoby, dodając np. bakalie albo owoce i tym samym urozmaicając jego smak. Murzynek, to taki wypiek, który zwykle się udaje. Ciasto w swoim składzie zawiera imbir, cynamon i inne przyprawy o intensywnym aromacie, które nadają mu charakterystyczny smak i zapach. Gdy się ciasto piecze pięknie pachnie w całym domu... mmm co za zapach?? Nawet dla takiego zapachu warto piec ;)
Ten fantastycznie pyszny murzynek, w którym znajdują się dodatkowo orzechy włoskie, rodzynki, suszone figi oraz kandyzowana skórka z pomarańczy świetnie się prezentuje. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na murzynka - ciasta na każdą okazję, który można podać w świątecznym bożonarodzeniowym czasie oraz na co dzień do kawki lub herbatki.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Masło przełożyć do garnka, dodać miód, kakao do ciasta i mleko. Razem zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka, 1 szklankę mąki pszennej, proszek do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej.
Orzechy...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |