Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1/2 kg zielonych śledzi (filety)
sól
mąka pszenna
jajko
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Zielone śledzie oczyścić, opłukać, pokroić na 4 cm kawałki i posolić. Następnie panierować (w mące pszennej, jajku i bułce tartej). Usmażyć i ostudzić. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w dużą...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu
a także 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Pozostała część tego przepisu
oraz wszystkie 7682 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-11-15
Marysia
Autor przepisu

Proszę i również pozdrawiam :)

2011-11-09
Barbarka

Dziekuje za szczegolowe wyjasnienie.Pozdrawiam.

2011-11-09
Marysia
Autor przepisu

Zielone śledzie to tzw. świeże (nie solone) śledzie. Śledzie te przeważnie smaży się i dodaje do zalewy octowej. Można je kupić w sklepach rybnych lub w supermarketach. Można kupić całe zielone śledzie lub filety. A dlaczego zielone? Gdyż pływają w wodach bogatych w glony, i ich grzbiety przybierają taką zieloną barwę. Dzięki temu śledzie zlewają się z otoczeniem i stają się jak najmniej widoczne dla drapieżników.

Pozostało: 1