Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1/2 kg zielonych śledzi (filety)
sól
mąka pszenna
jajko
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Zielone śledzie oczyścić, opłukać, pokroić na 4 cm kawałki i posolić. Następnie panierować (w mące pszennej, jajku i bułce tartej). Usmażyć i ostudzić. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w dużą...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu
a także 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7824 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-11-15
Marysia
Autor przepisu

Proszę i również pozdrawiam :)

2011-11-09
Barbarka

Dziekuje za szczegolowe wyjasnienie.Pozdrawiam.

2011-11-09
Marysia
Autor przepisu

Zielone śledzie to tzw. świeże (nie solone) śledzie. Śledzie te przeważnie smaży się i dodaje do zalewy octowej. Można je kupić w sklepach rybnych lub w supermarketach. Można kupić całe zielone śledzie lub filety. A dlaczego zielone? Gdyż pływają w wodach bogatych w glony, i ich grzbiety przybierają taką zieloną barwę. Dzięki temu śledzie zlewają się z otoczeniem i stają się jak najmniej widoczne dla drapieżników.

Pozostało: 1