Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1/2 kg zielonych śledzi (filety)
sól
mąka pszenna
jajko
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Zielone śledzie oczyścić, opłukać, pokroić na 4 cm kawałki i posolić. Następnie panierować (w mące pszennej, jajku i bułce tartej). Usmażyć i ostudzić. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w dużą...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-11-15
Marysia
Autor przepisu

Proszę i również pozdrawiam :)

2011-11-09
Barbarka

Dziekuje za szczegolowe wyjasnienie.Pozdrawiam.

2011-11-09
Marysia
Autor przepisu

Zielone śledzie to tzw. świeże (nie solone) śledzie. Śledzie te przeważnie smaży się i dodaje do zalewy octowej. Można je kupić w sklepach rybnych lub w supermarketach. Można kupić całe zielone śledzie lub filety. A dlaczego zielone? Gdyż pływają w wodach bogatych w glony, i ich grzbiety przybierają taką zieloną barwę. Dzięki temu śledzie zlewają się z otoczeniem i stają się jak najmniej widoczne dla drapieżników.

Pozostało: 1