Składniki

Na 5 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
50 dag filetów solonych (matias)
100 ml octu 10%
sok z 1/4 cytryny
5 średnich ogórków konserwowych
...

Przygotowanie

Gotowe za 4 godziny (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Oczekiwanie:3 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Śledzie opłukać, włożyć do naczynia, zalać wodą z octem i sokiem z cytryny. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Ogórki konserwowe pokroić na wzdłuż na cztery części i ułożyć na półmisku. Śledzie opłukać, osus...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 152  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-11-04
Dorota
Autor przepisu

Od razu do wody z octem, bo wtedy się odsolą i zmiękczą ości. Powodzenia i smacznego :)

2010-10-15
Dorota

Dziękuję za ciepłe słowa i bardzo się cieszę, że te śledzie tak smakują :)

2010-10-14
beatatok

Rewelacja. Ostatnio przyrządzam śledzie tylko z tego przepisu. Zmodyfikowałam go nieco. Do sosu czosnkowego dodaję ogórki pokrojone w kostkę. Śledzie są najlepsze pod słońcem.