Składniki
Na 9 porcji.
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg zielonych śledzi (mogą być filety)
25 dag cebuli
przecier pomidorowy (ok. 20 dag)
... Przygotowanie
Gotowe za 1 dzień, 1 godzina i 30 minut (w tym 1 godzina pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 30 minut |
Oczekiwanie: | 1 dzień |
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Zielone śledzie przekroić, wydrążyć, odciąć grzbiety i płetwy. Opłukać, osuszyć i pokroić każdy śledź na cztery części. Cebulę pokroić w plasterki.
Do wody wlać olej, ocet, dodać sól, cukier, liście lauro...
Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 181 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Bardzo dobry sos, dzisiaj zrobiłam inny wariant- ze smażoną makrelą.
Cieszę się bardzo, że smakowały :) Już objaśniam, co to takiego te zielone śledzie: to tzw. świeże - nie solone śledzie. Zazwyczaj smaży się i dodaje do zalewy octowej. Kupuję je w sklepach rybnych, supermarketach lub na targu - na stoisku z rybami. Można kupić też całe zielone śledzie lub filety. Nazwa ryb wzięła się stąd, że pływają one w wodach bogatych w glony, i ich grzbiety przybierają taką zieloną barwę. Dzięki temu śledzie zlewają się z otoczeniem i stają się jak najmniej widoczne dla drapieżników. Mam nadzieję, że pomogłam :)
pyszne:)Ja robię z filetów z mintaja i są rewelacyjne,polecam:)