Ten przepis kulinarny to sposób na wykonanie zapasu warzyw na okres zimowy. Warzywa po odpowiednim przygotowaniu, czyli oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać, umieścić w słoikach i pasteryzować.

Sałatkę jarzynową w słoiku można wykorzystać poza sezonem pozyskiwania świeżych jarzyn. Nadaje się jako przystawka do obiadu, zwłaszcza do dań mięsnych i rybnych. Warto przygotować sobie własnoręcznie kilka słoików tej zdrowej, pełnej witamin i minerałów sałatki, które świetnie uzupełnią niedobory zimowe tych pierwiastków. Polecamy!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 1/2 kg młodej białej kapusty
1 1/2 kg zielonych ogórków
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
...

Przygotowanie

Młodą kapustę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Zielone ogórki opłukać i w skórce pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Szczypiorek i seler, opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski prz...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (6)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-08-22
Dorota
Autor przepisu

Nie, nie trzeba jej gotować - powodzenia :)

2016-08-19
iwona

Witam czy zalewy nie trzeba zagotowac czasem...?

2013-01-06
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się, że smakowała i pozdrawiam :)

Pozostało: 3