Torcik wg tego przepisu, może wykonać naprawdę każdy. Duży i mały. To dobry sposób na uzyskanie doświadczenia w pieczeniu ciast. Pomimo tego, że jego wykonanie jest łatwe i szybkie, to smak i prezencja nie odbiegają od trudniejszych i bardziej skomplikowanych przepisów na torty i ciasta.
Po upieczeniu biszkoptowego ciasta, należy go przeciąć uzyskując w ten sposób dwa krążki biszkoptu. Tort to taki rodzaj ciasta warstwowego, gdzie kolejne krążki ciasta biszkoptowego, przedzielone są masą, w tym wypadku jest to masa śmietankowa. Całość należy odpowiednio udekorować, smarując dokładnie górę i boki tortu bitą śmietaną. Tutaj można wykazać się pomysłowością i zmysłem artystycznym. Od wykonania tego etapu pracy przy torcie zależy wrażenie jakie wypiek zrobi na gościach. Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 66 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Słodka śmietanka :)
Też może być :)
Można, powodzenia :)