Składniki
Przygotowanie
Kalafiora opłukać i pokroić na duże różyczki. Ziemniaki i marchew obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać i pokroić w grube plasterki.
Do gorącego bulionu przełożyć kalafiora, ziemniaki, marchew i por. Dodać liście laurowe, wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec i przełożyć cebulę. Wymieszać i zeszklić cebulę. Przełożyć pieczarki, dodać szczyptę soli i pieprzu. Smażyć, aż woda wyparuje, a pieczarki się zrumienią.
Liście laurowe wyciągnąć z garnka. Dodać szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku. Całość razem zmiksować blenderem. Gorącą zupę nalać na talerze, na środek położyć pieczarki i wokoło posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | 18,1 kcal | 0,91 % GDA* |
Białka: | 1,1 g | 2,1 % GDA* |
Węglowodany: | 3,1 g | 3,1 % GDA* |
Tłuszcze: | 0,32 g | 0,46 % GDA* |
Cholesterol: | 0,17 mg | 0,06 % ** |