To proste, błyskawiczne i bardzo dobre placuszki na każdą okazję!
Są idealne na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na podwieczorek. Można je podawać na różne sposoby, najprostszy z cukrem pudrem oczywiście, ale można je serwować także z sezonowymi owocami - truskawkami, jagodami, wiśniami, bananami (dostępnymi oczywiście cały rok ;)), z bitą śmietaną, polewą czekoladową... możliwości jest wiele :)
Te racuszki to fajny pomysł na coś słodkiego do kawy, nawet niespodziewanych gości można nimi poczęstować - ojjj długo będą wspominać tę kawusię z dobrą i wyjątkową wkładką! - u mnie sprawdzone ;)
Jeśli wracamy po ciężkim, pracowitym dniu, zmęczeni i bardzo głodni, wtedy błyskawiczne racuszki są dla nas idealnym rozwiązaniem i ratunkiem :)
To coś dobrego "na poczekaniu" - umyślimy sobie coś dobrego i już jemy! Ciepłe i błyskawiczne danie, czy to jest możliwe? Sprawdźcie sami!
Warto się skusić - smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 5 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 5 minut |
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, sól, wlać mleko i wbić jajka. Całość razem dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Olej rozgrzać i nakładać ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 208 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Zrobiłam według przepisu. Wyszły pyszne. (I to napisałam ja - niereformowalne beztalencie w kuchni)
Są super, często je robię na obiad. Żeby nam się nie znudziły dodaję owoce, zazwyczaj plasterki jabłek lub bananów. Dzieci taka owocową wersję uwielbiają.
Pyszne, puszyste bardzo smaczne dodałam odrobinę cukru waniliowego.