Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
1 łyżka oliwy z oliwek
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 15 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 5 minut
Oczekiwanie:20 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do mąki pszennej dodać cukier, margarynę, oliwę z oliwek, żółtko, proszek do pieczenia i kilka kropel soku z cytryny. Wszystko razem posiekać i zanieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut. Następnie rozłożyć w wyłożonej papie...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu
a także 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7825 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 93  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-01-27
Ewelinka
Autor przepisu

Nie, taki zwykły, tradycyjny na 0,5 litra mleka bądź tak myślę teraz, że można też dodać ten duży budyń na 3/4 litra mleka i już nie dodawać mąki ziemniaczanej. Powodzenia :)

2012-01-27
Misiek

Czy budyń do ciasta ma być duży na 3/4 ?