Ciasto typu przekładaniec daje wiele możliwości uzyskania różnych smaków. Dodatkową cechą charakterystyczną przekładańców jest to, że są jak tęcza, wielokolorowe. To zapewne atuty ciast wielowarstwowych.
Mamy tutaj do czynienia z ciastem miodowym, z którego wykonujemy trzy cienkie placki, gdzie każdy pieczemy osobno. Po upieczeniu i ostudzeniu placki są twarde, ale to charakterystyczne dla ciast miodowych. One potem po złożeniu i sklejeniu wilgotnymi, słodkimi masami, po około 2 dniach zmiękną, a wtedy całe ciasto... po prostu rozpływa się w ustach!
W tym przepisie na ciasto wykorzystano jabłka, przygotowując z nich pyszną masę jabłkową. Kolejną warstwę przekładańca stanowi masa kremowa wykonana na bazie masła. Ciasto na zewnątrz udekorowane jest słodką polewą czekoladową i posypane chrupiącymi orzechami laskowymi - mniam :)
Taka kompozycja składników o różnych właściwościach dała w efekcie fantastyczny smak. Ciasto doskonale wpisuje się w letnie zwyczaje picia kawy na tarasie lub balkonie, albo po prostu w ogrodzie. Świetnie komponuje się z kawą.
Idealne jest na różne okazje, na urodziny, imieniny, chrzciny, roczek, komunię, a także na Święta Wielkanocne i Bożonarodzeniowe. Świetnie prezentuje się także na sylwestrowym stole, z którego jak na dobre ciasto przystało - bardzo szybko znika :)
Niepowtarzalna słodycz i aromat przekładańca z jabłkami i masą kremową pozwala zaliczyć go do wypieków o wyjątkowych walorach.
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękkie masło, śmietanę, miód sztuczny, jajka, i sodę oczyszczoną. Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 190 st. C. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.
2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć.
Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ciepłą polewą polać ciasto.
Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na maśle. Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Smacznego.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 174 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | 244 kcal | 425 kcal | 21,2 % GDA* |
Białka: | 3,3 g | 5,7 g | 11,4 % GDA* |
Węglowodany: | 28,5 g | 49,5 g | 49,5 % GDA* |
Tłuszcze: | 13,6 g | 23,6 g | 33,7 % GDA* |
Cholesterol: | 46,8 mg | 81,5 mg | 27,2 % ** |
Super! to bardzo się cieszę, że to ciasto tak Mu zasmakowało. Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę :)
Kawał dobrego sytego ciasta .Mój maż nie przepada za słodkościami ,ale tym się po prostu zajadał:) Polecam :)
Śmietanę 18%, już dopisałam :)