Taka ziemniaczana potrawka to nowe, pomysłowe i smaczne danie z młodymi warzywami lata. Jest to danie sycące, pożywne i zdrowe :)
W jednym garnku, a właściwie w rondlu znajdziemy ziemniaczki, cebulę, żółtą fasolkę szparagową, pomidora, jarmuż, do smaku dobrą kiełbaskę, aromatyczną wędzoną słoninę i bogactwo przypraw... Jak widać, ma ona w sobie dużo zdrowych dodatków, które warto jeść zwłaszcza, gdy jest ich sezon, czyli latem ;)
Z jej przygotowaniem nie ma dużo roboty. Można powiedzieć, że jest dość łatwa w przygotowaniu i tania. Do tego wychodzi jej dużo - pełny średniej wielkości rondel - to obiad dla dużej rodziny, a dla małej to obiad na dwa dni - jupi! Wtedy na drugi dzień nie trzeba gotować, ale mamy co jeść ;) Takie obiady są fajne!
To danie to coś dobrego dla miłośników ziemniaków i zdrowych, lekkich warzyw. To coś innego co można wyczarować z ziemniaków, nie tylko frytki, kluski, placki i tradycyjne ziemniaki...
Taka ziemniaczana potrawka fajnie sprawdza się latem, bo to taka odmiana chłodnych i słodkich obiadowych propozycji na lato... tutaj można zjeść coś konkretniejszego :) A jeśli jest nam gorąco, to można popijać sobie maślankę lub kefir...
Smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do rondla wlać 3 łyżki oleju, rozgrzać i przełożyć ziemniaki. Dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czas...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 412 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |