Pietruszka jest warzywem z rodziny selerowatych, zaliczana do tzw. włoszczyzny. Jadalna jest część podziemna - korzeń, jak również zielona część nadziemna czyli liście. Ze względu na właściwości pietruszka jest cenioną jarzyną. Stosowana w kuchni jako przyprawa.
Liście, czyli tzw. natka pietruszki charakteryzuje się oryginalnym, intensywnym zapachem, dlatego stosowana jest do przyprawiania bardzo wielu potraw. Zawiera duże ilości chlorofilu oraz prowitaminy A, ponadto żelaza i witaminy C. Korzenie zawierają olejki eteryczne.
W kuchni pietruszka najczęściej stosowana jest do przygotowywania zup. Pietruszka ma również właściwości lecznicze i stanowi cenny surowiec zielarski.
Surówka jarzynowa, w której jednym ze składników jest właśnie pietruszka stanowi świetną przystawkę do obiadu, ponieważ razem z pozostałymi warzywami posiada spore ilości witamin i minerałów, których powinniśmy dostarczać organizmowi. Surówka pasuje do dań mięsnych i ryb.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 15 minut |
Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić. Przełożyć do dużej miski, dodać oliwę z oliwek i sól morską. Razem dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Por pokroić w pla...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 140 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |