Piernik to taki specyficzny rodzaj ciasta. Charakterystyczny przekrój oraz brązową barwę i co najważniejsze smak i zapach, uzyskano dzięki dużej zawartości aromatycznych przypraw korzennych oraz słodkiego miodu. Ponadto ciasto piernikowe nadaje się do długiego przechowywania. Tę cechę, która jest niewątpliwie jego zaletą, piernik również zawdzięcza przyprawom, oraz temu, że jest stosunkowo twardy i suchy.
Zamieszczony tutaj przepis na piernik to taka zmodyfikowana wersja oryginału. Zastosowano w nim mąkę gryczaną oraz drobno potartą dynię, a także dodano mielony len. Składniki te zastosowano w celu podniesienia wartości odżywczych piernika. Pomimo takiego składu, piernik upieczony wg tej receptury nadal smakuje i wygląda jak tradycyjny wypiek. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, bo warto.
Składniki

Przygotowanie
Dynię obrać, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę gryczaną wymieszać z m...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Dziękuję, a ten sezam to fajny pomysł :)
Zamiast mąki gryczanej można dodać mąkę pszenną, a zamiast mielonego lnu mielone orzechy. Dodaję mielony len do ciasta dla innego, lepszego i "zdrowszego" smaku - jeśli tak można powiedzieć ;)
Jaką mąkę zamiast gryczanej ? W jakim celu mielony len oraz czym go zastapić ?