Piernik to taki specyficzny rodzaj ciasta. Charakterystyczny przekrój oraz brązową barwę i co najważniejsze smak i zapach, uzyskano dzięki dużej zawartości aromatycznych przypraw korzennych oraz słodkiego miodu. Ponadto ciasto piernikowe nadaje się do długiego przechowywania. Tę cechę, która jest niewątpliwie jego zaletą, piernik również zawdzięcza przyprawom, oraz temu, że jest stosunkowo twardy i suchy.
Zamieszczony tutaj przepis na piernik to taka zmodyfikowana wersja oryginału. Zastosowano w nim mąkę gryczaną oraz drobno potartą dynię, a także dodano mielony len. Składniki te zastosowano w celu podniesienia wartości odżywczych piernika. Pomimo takiego składu, piernik upieczony wg tej receptury nadal smakuje i wygląda jak tradycyjny wypiek. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, bo warto.
Składniki
Przygotowanie
Dynię obrać, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę gryczaną wymieszać z m...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Dziękuję, a ten sezam to fajny pomysł :)
Zamiast mąki gryczanej można dodać mąkę pszenną, a zamiast mielonego lnu mielone orzechy. Dodaję mielony len do ciasta dla innego, lepszego i "zdrowszego" smaku - jeśli tak można powiedzieć ;)
Jaką mąkę zamiast gryczanej ? W jakim celu mielony len oraz czym go zastapić ?