Piernik to taki specyficzny rodzaj ciasta. Charakterystyczny przekrój oraz brązową barwę i co najważniejsze smak i zapach, uzyskano dzięki dużej zawartości aromatycznych przypraw korzennych oraz słodkiego miodu. Ponadto ciasto piernikowe nadaje się do długiego przechowywania. Tę cechę, która jest niewątpliwie jego zaletą, piernik również zawdzięcza przyprawom, oraz temu, że jest stosunkowo twardy i suchy.

Zamieszczony tutaj przepis na piernik to taka zmodyfikowana wersja oryginału. Zastosowano w nim mąkę gryczaną oraz drobno potartą dynię, a także dodano mielony len. Składniki te zastosowano w celu podniesienia wartości odżywczych piernika. Pomimo takiego składu, piernik upieczony wg tej receptury nadal smakuje i wygląda jak tradycyjny wypiek. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, bo warto.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Piernikowe ciasto z dynią:
50 dag dyni (waga po obraniu)
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu naturalnego
3/4 szklanki mąki gryczanej (12 dag)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich (8 dag)
...

Przygotowanie

Dynię obrać, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę gryczaną wymieszać z m...

Zostało jeszcze 89% treści przepisu oraz 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2014-01-16
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję, a ten sezam to fajny pomysł :)

2013-12-20
Dorota
Autor przepisu

Zamiast mąki gryczanej można dodać mąkę pszenną, a zamiast mielonego lnu mielone orzechy. Dodaję mielony len do ciasta dla innego, lepszego i "zdrowszego" smaku - jeśli tak można powiedzieć ;)

2013-12-18
Dorota W.

Jaką mąkę zamiast gryczanej ? W jakim celu mielony len oraz czym go zastapić ?