Bardzo lubię pasty - bo to trochę taka inna odsłona kanapek :) Inaczej wtedy smakują, wyglądają, są miękkie, ząbki mają mniej do gryzienia, fajnie się zajada i... zachwytów nie ma końca ;)
Ale do rzeczy: tym razem skusiłam się na pastę mięsną. Słyszałam kiedyś od znajomej, że bardzo dobra jest właśnie pasta mięsna, więc postanowiłam to sprawdzić. A zwłaszcza, że miałam trochę mięsa z niedzielnego rosołku, a pomysłów na jego wykorzystanie za dużo nie było... to powstała pasta ;)
Ja, jako miłośnik czosnku, to dodałam właśnie to zdrowe i aromatyczne warzywo do pasty, i jako, że po Wielkanocy ciągle widzę jeszcze jajka ;) to dodałam też jajka, i na koniec oczywiście składniki sklejające i dodające smaku.
Efekt był super! Pasta aromatyczna, smaczna i wyszło jej dużo. Serwowałam ją na małych apetycznych bułeczkach, ale można też na krakersach, ciepłych tostach i od razu podawać na stół - palce lizać ;)
Polecam i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 25 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 20 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Mięso i wędzony boczek pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do mięsa i jeszcze raz zmiksować blenderem. Jajka ugo...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 55 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |