Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto z gazowaną wodą:
5 dag drożdży
1/3 szklanki cukru
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce.

Do pozostałej mąki pszennej dodać pozostały cukier, lekko podgrzaną wod...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (21)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2020-02-17
Ola 34

Moje pączki udały się za pierwszym razem, smażyłam w sobotę aby wypróbować sobie przepis na Tłusty Czwartek, który już w tym tygodniu! :O Wyszły fajne, takie lekkie - to chyba zasługa tych bąbelków z wody ;) i wcale nie piły też za dużo tłuszczu, Dla mnie super! Zapisuję sobie ten przepis na pączki na wodzie :) DLa mnie takie light bo już sama nazwa na to wskazuje ;)

2017-03-26
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się bardzo, że pączki się udały! Kolejność dodawania składników nie ma tutaj wpływu na jakość pączków, ale jak widać usprawniło to ich wykonanie, a to dobra porada dla nas :) Dziękuję pięknie i pozdrawiam serdecznie :)

2017-02-27
Mariola

Pani Doroto zrobiłam jeszcze raz ciasto,wyrabialam recznie(zeszłym razem w termomixerze) oddałam troszkę mąki za Pani radą i ciasto dało się wyrabiać bez problemu a pączki wyszły pyszne.Nie wiem czy to ma znaczenie jesli chodzi o jakość pączków ale ja olej oddałam już po zagnieceniu ciasta-nie lepiło się do rąk. Dziekuje za podpowiedź i pozdrawiam.Mariola

Pozostało: 18