Owsianka to idealna propozycja na śniadanie bez pieczywa! To po prostu królowa śniadań :D
Jest prosta, tania i błyskawiczna do przygotowania. Można dodawać do niej to co lubimy, ulubione bakalie, sezonowe owoce - truskawki, jagody, brzoskwinie, czereśnie ;)
Dostarcza nam to co potrzeba, dużo energii, wspaniale syci, poprawia pracę jelit, obniża ciśnienie krwi i cholesterolu, stabilizuje poziom cukru, chroni serce, zapobiega powstawaniu zakrzepów, poprawia pamięć i koncentrację, koi nerwy, wzmacnia mięśnie, przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu, do tego wszystkiego doskonale służy naszej skórze, włosów i paznokciom... jejku chyba będę ją jadała codziennie :) :) :)
Same płatki owsiane to źródło cennego błonnika, węglowodanów, białka, witamin i soli mineralnych. Jak widać, dostarczają bardzo dużo wartości odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii ;)
Zatem smacznego i zdrówka!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 5 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 8 minut |
Oczekiwanie: | 5 minut |
Do garnka wlać mleko i zagotować. Dodać szczyptę soli, wsypać płatki i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Orzechy włoskie i suszone śliwki pokroić. Do gotujących się płatków dodać rodzynki, orzechy włoskie, żurawinę, suszone śliwk...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 311 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |