To błyskawiczny i sprawdzony wiele razy przepis na super ogórki :) Ogórki z tego przepisu są bardzo dobre, chrupiące i aromatyczne.

Sprawdzają się znakomicie jako ogórki na kanapki, do drugiego dania oraz jako wspaniała przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Nadają się też na smakowite koreczki!

Jeśli więc macie jeszcze dużo ogórków, i już nie wiadomo co z nich zrobić, to ten przepis jest właśnie dla Was.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
ok. 2 ½ kg ogórów
Zalewa:
1,20 litra wody
300 ml octu 10%
...

Przygotowanie

Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie, a następnie dokładnie umyć, opłukać, osuszyć i pokroić w ósemki (mniejsze ogórki można pokroić na cztery lub dwie części).

Duże słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarenka ziela ...

Zostało jeszcze 81% treści przepisu oraz 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-08-06
Dorota
Autor przepisu

Witam :) Składniki zalewy tylko mieszamy (lecz nie gotujemy ich) i zimną zalewą zalewamy ogórki i pasteryzujemy. Powodzenia :)

2016-08-06
Nika

Witam!Nie zostało napisane,ale rozumiem,że zalewę najpierw trzeba zagotować i potem zalewamy nią ogórki?Czy tak?