To błyskawiczny i sprawdzony wiele razy przepis na super ogórki :) Ogórki z tego przepisu są bardzo dobre, chrupiące i aromatyczne.
Sprawdzają się znakomicie jako ogórki na kanapki, do drugiego dania oraz jako wspaniała przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Nadają się też na smakowite koreczki!
Jeśli więc macie jeszcze dużo ogórków, i już nie wiadomo co z nich zrobić, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Powodzenia i smacznego :)
Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
ok. 2 ½ kg ogórów
Zalewa:
1,20 litra wody
300 ml octu 10%
... Przygotowanie
Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie, a następnie dokładnie umyć, opłukać, osuszyć i pokroić w ósemki (mniejsze ogórki można pokroić na cztery lub dwie części).
Duże słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarenka ziela ...
Zostało jeszcze 81% treści przepisu oraz 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Witam :) Składniki zalewy tylko mieszamy (lecz nie gotujemy ich) i zimną zalewą zalewamy ogórki i pasteryzujemy. Powodzenia :)
Witam!Nie zostało napisane,ale rozumiem,że zalewę najpierw trzeba zagotować i potem zalewamy nią ogórki?Czy tak?