Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Placki (ciasto kruche):
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru pudru
kostka masła 82% tłuszczu (200 g)
4 żółtka
...

Przygotowanie

Placki:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać pozostałe składniki,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 2 części,rozwałkować na prostokąty i przenieść do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 23x36. Posmarować dżemem....

Zostało jeszcze 88% treści przepisu
a także 6 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-06-07
Marguerite
Autor przepisu

Ciesze się,że ciasto przypadło do gustu:) Jeśli chodzi o cukier,to faktycznie te dwie szklanki cukru dodane do bezy dają dużą słodycz,więc jeśli lubimy mniej słodkie,to lepiej dodać tylko szklankę cukru. Hmm...dżem z czerwonych porzeczek? Świetny pomysł na lekką zmianę smaku ciasta,na pewno spróbuję!!!:)

2012-06-06
Dominika

ciasto super, ale następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru bo jak dla mnie jest ciut za słodkie. dałam dżem z czerwonej porzeczki trochę się obawiałam jaki będzie efekt ale jest świetne.

2012-06-03
ewakos

Ciasto bardzo pyszne, na pewno będzie częstym gościem ma moim stole