Bardzo prosty i szybki przepis na miękkie i błyszczące pierniczki. Do tego równo się pieką, mają ładny kształt, jajko sprawia, że pięknie błyszczą i nie trzeba ich już lukrować - dzięki temu są dietetyczne, bo nie mają na sobie olbrzymiej "skorupki" słodkiego lukru. Ale jeśli ktoś ma takie życzenie, to może je oczywiście lukrować - Wesołych Świąt i udanych wypieków :)
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Do miski wsypać mąkę pszenną. Miód zagotować, gorący wlać do mąki i wymieszać. Dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, szczyptę mielonych goździków i soli. Razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Następnie dodać jajk...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Pierniki bardzo dobre. Szybko się robi. Zrobiłam tydzień temu i zjedliśmy. Będę robiła jeszcze raz. Przepis zmodyfikowałam. Dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika i trochę cynamonu bez goździków. Zamiast sody 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszły miękkie i pyszne . Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Ojjj to przykro mi, że pierniki się nie udały. Ciekawe dlaczego tak się stało, może ta mąka orkiszowa tu namieszała. Ja ostatnio często do wypieków używam różnych mąk (żytnich, orkiszowych, gryczanych) tylko nie zamieniam całej mąki pszennej podanej w danym przepisie lecz 1/3, 1/2. Bo te mąki są "ciężkie" potrzebują dużo płynnych składników i ciasta wtedy też tak nie rosną. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Piekłam dzisiaj te pierniki z mąki tortowej orkiszowej, totalna klapa. Sam proces dodawania składników, zagotowany miód, spowodował grudy, po dodaniu kolejnych ciasto nie chciało się skleić, dodawałam więc śmietanę i żółtko, po czym ciasto zrobiło się mało słodkie i nie plastyczne, nie chciało się rozwałkowywać,nie miałam jeszcze takiej porażki przy pieczeniu.