Mój mazurek to niskie, zwykłe ciasto ze słodką masą i bakaliami w czekoladzie - a to jedno z tradycyjnych wypieków Wielkanocnych!

Ja dzielę się z Wami prostym i szybkim do zrobienia mazurkiem.

Najpierw pieczemy kruche ciasto i studzimy go. A potem na kruchym spodzie rozsmarowujemy słodki kajmak z puszki, na nim rozsypujemy bakalie - mogą być różne - najlepiej te Wasze ulubione - a na koniec bakalie zalewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy mazurka :)

Jest on znakomity. Świetnie się prezentuje i dobrze smakuje. Warto przygotować go jednak wcześniej, aby składniki miały czas się dobrze przegryźć.

Smacznego i słodkich Świąt :)

Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Kruche ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
3 jajka
20 dag masła
¾ szklanki cukru
4 łyżki śmietanki 30%
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 35 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:35 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Masło utrzeć z żółtkami, połową cukru, cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać mąki, proszek do pieczenia, dodać śmietankę i razem wymieszać. W osobnym naczyniu ubić ze szczyptą soli białka, dodać cukier i długo ubijać, aż piana będzie s...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu
a także 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7702 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się